czwartek, 15 marca 2012

Krążki drożdżowe

Składniki:

  • 2 szklanki maki
  • 2 dag masła
  • 3 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 3 łyki śmietany
  • cukier wanilinowy
  • łyżka octu lub spirytusu
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Utrzeć drożdże z cukrem ,pozostałe składniki połączyć z mąką, dodać rozdrobnione drożdże, zagnieść ciasto jak na pierogi. Następnie rozwałkować je na grubość 1 cm. Wycisnąć szklanką krążki, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Smażyć na tłuszczu jak pączki. Po osączeniu posypać cukrem pudrem. 




  1.                                                                        Źródło: przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.