wtorek, 3 kwietnia 2012

DANIE Z JAJKIEM W ROLI GŁÓWNEJ CD

Wielkanocny pasztet z jaj

Składniki:
10 jaj
1-2 bułki (najlepiej czerstwe)
1 duża cebula
sól, pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta

*oraz ewentualne dodatki

S
posób przygotowania:
8 jajek ugotować na twardo, bułkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Ugotowane jajka, odciśniętą bułkę, 2 surowe żóltka, cebulę, sól, pieprz przepuścić przez maszynkę, wyrobić na gladką masę, gdyby była za rzadka dodac bułki tartej. Białka ubić na sztywno, dodać do wyrobionej masy, delikatnie wymieszać. Przyprawione ma być ostro i wyraziście. Mozna dodać ciut innych, standardowych przypraw do jaj (gałka muszkatołowa, majeranek, ostra papryka). Wyłozyć do wysmarowanej i wysypanej bułką foremki (wysoka keksówka) i zapiekać 40 min. Pasztet podawać na zimno najlepiej z domowym sosem tatarskim.

*Opcje:
do masy pasztetowej, przed pieczeniem, można dodać
1. podsmażone pieczarki lub
2. pęczek posiekanego koperku lub
3. pęczek posiekanej natki pietruszki lub
4. posiekane oliwki lub
5. posikane pistacje lub
6. co nam fantazja podpowie :D

Dodatkowe informacje:
Można jeść na ciepło, ale moim zdaniem, najlepszy jest na zimno, podawany z własnej roboty sosem tatarskim.


2 komentarze:

  1. ładnie wygląda.
    ps.warto usunąć weryfikację słowną, bo wnerwia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjnie nie twoje zdjęcie http://tastefully.bloog.pl/id,329403102,title,Pasztet-z-jajek,index.html

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.