2 jajka
sól
majonez
sałata
rzodkiewka
Przygotowanie:
Jajka o temperaturze pokojowej wkładamy łyżką do wrzącej wody, a wyjęte z lodówki - do zimnej lub letniej (w gorącej mogą popękać), ale gotuje-my je o minutę krócej niż te włożone do wrzątku.Woda w czasie gotowania jajek nie powinna mocno bulgotać, ale zaledwie lekko drgać. Chcąc uzyskać jajka na miękko gotujemy je 3-5 minut. Jeżeli zaś lubicie jajka na twardo,gotujemy je 7-8 minut.Gotowane dłużej niż 10 min tracą na smaku i stają się gumowate, a wokół żółtek tworzy się szarozielona obwódka. Na talerzu układamy listek sałaty i rzodkiewkę przekrojoną na pół.Kładziemy jajka.Solimy i nakładamy majonez Kętrzyński o smaku chrzanowym.Idealnie nadaje się do jajek ale jest też dobry do innych potraw.Smacznego!!
Źródło:PRZEPIS WŁASNY!
Kętrzyński rządi!
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nigdy nie jadłam takiego majonezu i nawet nie spotkałam w sklepie - marka zupełnie mi nieznana.
OdpowiedzUsuń