Składniki:
- 1/2 paczki masła lub margaryny,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- dżem o różnych smakach,
- foremki do tartaletek, papierowe osłonki, wałek do ciasta.
Wykonanie:
1. Mąkę przesyp do dużej miski i wymieszaj ją z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
2. Margarynę pokrój w kostkę i dodaj do mąki.
3. Oddziel żółtka od białek i również dodaj je do reszty składników.
4. Rękoma zagnieć ciasto.
5. Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 180 st. C
6. Rozwałkuj ciasto na stolnicy do grubości ok. 5 mm; wykrawaj kółka i układaj je do foremek do tart.
7. W każdej z tartaletek rozprowadź po łyżeczce dżemu, a wierzchy ozdób wyciętymi z resztek ciasta kształtami.
8. Zapiekaj ciastka ok. 15 min.
9. Uwaga! Po wyjęciu wypieków z piekarnika odczekaj kilkanaście minut, aż zastygnie w nich dżem, dopiero wówczas można je wyjąć z osłonek.
2. Margarynę pokrój w kostkę i dodaj do mąki.
3. Oddziel żółtka od białek i również dodaj je do reszty składników.
4. Rękoma zagnieć ciasto.
5. Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 180 st. C
6. Rozwałkuj ciasto na stolnicy do grubości ok. 5 mm; wykrawaj kółka i układaj je do foremek do tart.
7. W każdej z tartaletek rozprowadź po łyżeczce dżemu, a wierzchy ozdób wyciętymi z resztek ciasta kształtami.
8. Zapiekaj ciastka ok. 15 min.
9. Uwaga! Po wyjęciu wypieków z piekarnika odczekaj kilkanaście minut, aż zastygnie w nich dżem, dopiero wówczas można je wyjąć z osłonek.
Źródło:mampomysł.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.