czwartek, 21 marca 2013

Nadziewane pulpety z sosem pomidorowym i pieczarkami

Mam dla was fajny pomysł na szybki i smaczny obiad :)

Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 30 dag żółtego sera
- 30 dag pieczarek
- bułka tarta
- jajko
- przecier pomidorowy
- przyprawa do miesa mielonego
- czosnek
- olej rzepakowy
- sól
- slodka papryka
- ostra papryka
- zioła dalmatyńskie

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy mięso,jajko,czosnek,przyprawę do mięsa mielonego,bułkę tarta.Wszystko razem mieszamy.Ser zółty ścieramy na tartce.Z mięsa formujemy niewielkiej wielkości kulki,do których przed uformowaniem wkładamy troszeczkę zółtego sera.( mi z 0,5 kg wyszło 25 pulpetów )Pieczarki szatkujemy i podsmażany na niewielkiej ilości oleju z odrobiną soli i pieprzu.
Na patelnie wlewamy nie wielką ilość oleju rzepakowego.Podsmażamy pulpety z każdej strony do usyskania złotego koloru.





Do średniego garnka wrzucamy podsmażone pulpety,pieczarki i zalewamy wodą ( ilość wody zależna jest od tego jak dużo sosu chcecie zrobić). Do wody wrzucamy kostkę rosołową,zioła dalmatyńskie,słodką i ostra paprykę.Czekamy aż wszystko się zagotuje.Do wrzącego bulionu dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego.Zagęszczamy wodą z mąką.I gotowe.Można podawać je z ryżem,ziemniakami i kaszą :) Wedle waszych upodobań.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.