wtorek, 20 marca 2012

Tartaletki z dżemem

Tartaletki z dżemem to pomysł na gotowanie w sam raz dla małych kucharzy. Zabawa w kuchni na pewno spodoba się wszystkim maluchom, a przepis, który przedstawiam jest dziecinnie prosty...
Składniki: 


  • 1/2 paczki masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • dżem o różnych smakach,
  • foremki do tartaletek, papierowe osłonki, wałek do ciasta.
Wykonanie: 
1. Mąkę przesyp do dużej miski i wymieszaj ją z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
2. Margarynę pokrój w kostkę i dodaj do mąki.
3. Oddziel żółtka od białek i również dodaj je do reszty składników.
4. Rękoma zagnieć ciasto.
5. Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 180 st. C
6. Rozwałkuj ciasto na stolnicy do grubości ok. 5 mm; wykrawaj kółka i układaj je do foremek do tart.
7. W każdej z tartaletek rozprowadź po łyżeczce dżemu, a wierzchy ozdób wyciętymi z resztek ciasta kształtami.
8. Zapiekaj ciastka ok. 15 min.
9. Uwaga! Po wyjęciu wypieków z piekarnika odczekaj kilkanaście minut, aż zastygnie w nich dżem, dopiero wówczas można je wyjąć z osłonek.


Źródło:mampomysł.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.