czwartek, 15 marca 2012

Cisto Fale Dunaju

Ciasto: 
1 kostka masła roslinnego
6 jajek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
olejek rumowy
2 łyzki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owcoce z kompotu


Krem:
1 kostka margaryny
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyzki mąki ziemniaczanej
2 łyzki maki pszennej
cukier waniliowy

Polewa:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyzki kakao
2 łyzki wody

Wykonanie:


Utrzeć masło z cukrem, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszać z proszkiem i ubitą sztywna pianą. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną cześć wyłożyć na blachę  , do drugiej dodać kakao i dwie łyżki wody po czym wyłożyć na jasną część ciasta. Na wierzchu dość gęsto rozłożyć owoce i piec około 45 min. Z mleka, cukru i maki ugotować budyń. Gdy wystygnie dodawać stopniowo do utartej margaryny. Gdy ciasto ostygnie nałożyć na nie krem i polać polewą.


Źródło: przepis własny
Ź

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.