Dziś po raz pierwszy rusza na Rajskiej kuchni konkurs.Dzięki uprzejmości firmy Premium Rosa (dawniej Polska Róża) mogę zaprosić was do udziału w konkursie w którym do wygrania są najwyższej jakości konfitury i syropy z polskich owoców.
Jeśli macie ochotę po rozkoszować się herbatką z dodatkiem syropy z malin lub zjeść cieplutką bułeczkę z dodatkiem konfitury jagodowej to nic prostszego jak tylko wziąć udział w moim konkursie.
Do wygrania jeden z 3 zestawów produktów firmy Premium Rosa( o wartości około 100 zł każdy )
W skład każdego zestawu wchodzą:
- Syrop malinowy
- Syrop aronia niżej słodzony
- Syrop czarny bez duży
- Syrop jagoda niżej słodzony
- Konfitura z malin
- Konfitura z jagód
Produkty Polskiej Róży,obecnie na rynku dostępne z nowym logo Premium Rosa znane są z tego, że smakują jak domowe przetwory. Pyszne,aromatyczne,nie zawierają polepszaczy,barwników i konserwantów. Każdy owoc, który trafia do produktów Premium Rosa pochodzi z ekologicznie czystych terenów Polski. Jeśli przetwory są słodzone, to tylko cukrem, nie słodzikami czy innymi sztucznymi syropami.
Każdy produkt ma niepowtarzalne wartości smakowe, a dzięki wielu wartością odżywczym - pozytywnie wpływają na profilaktykę zdrowia.
Polecany dla całej rodziny, w lato i zimą, jako pyszny dodatek do napojów, pieczywa, deserów, sosów i innych potraw.
Co należy zrobić, aby wygrać jeden z 3 fantastycznych zestawów??
1. Polubić profil Polska Róża na Facebooku
2. Udostępnić ten post na swojej tablicy
3. W komentarzu pod postem dodać swój ulubiony przepis(autorski) z dodatkiem konfitur lub syropów.Oraz mail w celu skontaktowania się w sprawie wygranej
Konkurs trwa od 25.04.2012 do 09.05.2012
Wyniki zostaną ogłoszone najpóźniej w ciągu tygodnia od zakończenia konkursu.
Życzę wszystkim POWODZENIA!!!!
ZIELONA SAŁATKA OWOCOWA Z DODATKIEM SYROPU MALINOWEGO
OdpowiedzUsuńSkładniki na 1 talerz:
2 zielone jabłka (np. golden delicious)
100 g białych winogron bez pestek
1 kiwi
kilka pistacji
ok. 2 łyżek soku z malin
Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Jabłka kroimy w cząstki. Układamy w okrąg na brzegu talerza. Kiwi obieramy i kroimy w plastry, układamy z nich kwiatuszek na środku talerza.
W wolnych miejscach kładziemy winogrona. Całość posypujemy lekko pokruszonymi pistacjami (najlepsze będą te bez soli) i polewamy sokiem malinowym. Smacznego!
Polubione i udostępnione jako mopswkuchni
Anna Włodarczyk - ania@wlodarczyki.net
Mazurek kajmakowo - śliwkowy
OdpowiedzUsuńSkładniki ciasta kruchego:
750 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
4 i 1/2 solidne łyżki masła orzechowego (z kawałkami orzeszków)
1 i 1/4 kostki margaryny
4- 5 żółtek (w zależności od wielkości jaj)
3-4 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
szczypta soli
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i przesiekać nożem lub specjalną siekaczką. Dodać żółtka, masło orzechowe i zagnieść ciasto (tylko do połączenia składników). Gdyby ciasto nie dało się zagnieść dodać kwaśną śmietanę. Ciasto podzielić na 3 części, każdą zawinąć w folię i schłodzić ok. 30-60 minut w lodówce. Następnie dość cienko rozwałkować (u mnie wyszły 3 spody pieczone w blaszkach o wielkości 24x28cm), przenieść na blaszkę (można również rozwałkować bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 175 - 180 stopni przez ok. 25-30 minut (ciasto ma się ładnie zezłocić). Spód ostudzić.
Dodatkowo:
1,5 - 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 2,5 godziny) lub 2 puszki gotowej masy kajmakowej
ok. 150 g śliwek suszonych (namoczonych 24 godzin wcześniej w kilku łyżkach whisky lub wódki)
bakalie do przybrania
1 gorzka czekolada + ok. 70 ml śmietany kremówki)
konfitura malinowa (1 mały słoik)
Na gotowych spodach rozsmarować konfiturę, pozostawić na kilka godzin, aby konfitura delikatnie obeschła. Namoczone śliwki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z masą kajmakową i wyłożyć na konfiturę. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z kremówką i polać dowolnie mazurek. Udekorować bakaliami. Pozostawić na kilka godzin do przegryzienia i zmięknięcia spodów.
jolantamarel@wp.pl
Mój przepis to bułeczki drożdżowe z konfiturą malinową!!!
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
1 kg mąki
150 g drożdży
500 ml mleka
4 jajka
200 g cukru
100 g masła
50 ml oleju
1 łyżeczka soli
cukier waniliowy
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Mąkę przesiać do miski i roztopić trzeba masło masło. Następnie trzeba przygotować rozczyn z drożdży,czyli rozetrzeć trzeba drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodać ciepłe mleko i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiamy ręką. Gdy już wyrobimy ciasto, dodajemy rozpuszczone, ciepłe masło i olej. Teraz wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Z takiego ciasto rwiemy sobie kawałek i formujemy dziurkę, dodając tam konfiturę,następnie sklejamy w postać bułeczki.Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką-na tak przygotowaną blachę układamy nasze bułeczki.Piec nagrzewamy do temp.200'C i pieczemy około 45 min.Bułeczki należy upiec na piękny złocisty kolor. Do naszych pysznych nadziewanych bułeczek możemy zrobić sobie herbatkę z sokiem!!!SMACZNEGO!!!
alicjalochynska@gmail.com
Chętnie spróbowałabym syropu z czarnego bzu! W szybki sposób sobie nim dogadzając i jednocześnie dbając o sylwetkę.. jak to zrobić? Odpowiadam: Galaretka!!!
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 szklanki syropu z czarnego bzu Premium Rosa
5 łyżeczek żelatyny
2 szklanki wody
Owoce: pokrojone w kostkę jabłuszko lub inne
Przepis:
Przepis:
Syrop z wodą należy razem wymieszać i zagotować na małym ogniu często mieszając. Po zagotowaniu, garnuszek zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.przelać do salaterek (które są przepłukane wodą i jabłuszka leżą już na ich dnie) i chłodzić w lodówce aż do stężenia. gotowe! :)
premium Rosa lubię jako Emcia Pichci i Emilia Wańczyk
E-mail: emcia.pichci@vp.pl
MALINOWA PYCHA
OdpowiedzUsuńMasa malinowa: 330ml śmietanki 30%, 250ml syropu malinowego i 250 ml wody, 3-4 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru oraz 3-4 łyżeczki konfitury malinowej.
Z syropu,wody i żelatyny przygotować galaretkę i odstawić do wystygnięcia.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dalej ubijając dodawać stopniowo tężejącą galaretkę i konfiturę.
Masa kokosowa:
250 gram wiórek kokosowych, 2 szklanki mleka, 250 gram masła lub margaryny, ćwierć szklanki cukru pudru.
Wiorka zagotować z mlekiem i mieszając gotować aż masa zgęstnieje.Wystudzić.Maslo utrzeć z cukrem na puch i stopniowo nadal ucierając dodawać zimny kokos.
Tortownicę wyłożyć maczanymi w naparze z herbaty biszkoptami,na to masa malinowa,następnie pokruszona czekolada,masa kokosowa.Na wierzchu układamy maliny i zalewamy tężejącą malinową galaretką którą również możemy przygotować z syropu wody i żelatyny.
Malgorzata Szczepańska
margolcia100@onet.eu
Kokosanki z dżemem truskawkowym
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Biszkopt:
-5 jajek
-szklanka cukru
-5 łyżek oleju
-szklanka śmietany 12%
-2 czubate szklanki mąki tortowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
-8 łyżek wody
-10 łyżek cukru
-3/4 kostki margaryny
-3 łyżki kakao
Dodatkowo:
-dżem truskawkowy
-wiórka kokosowe
Jajka ubić z cukrem na kremową pianę, dodawać powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz olej i śmietanę. Zmieszać. Piec w temperaturze 180 stopni około 35minut. Wyjąć i wystudzić. Można dodać kakao do ciasta aby było ciemne. Po wystudzeniu pokroić na nie duże kwadraty. Przygotować polewę (wszystkie składniki zagotować w garnku) wystudzić. Każdy kwadrat przekroić na pół i PRZEŁOŻYĆ DŻEMEM TRUSKAWKOWYM. Maczać ze wszystkich stron w polewie i obtaczać w kokosie. Wstawić na 1h do lodówki.
Smacznego!
e-mail: anastazja27072011@wp.pl
Z checią wezmę udział :)
OdpowiedzUsuńmój przepis to zmodyfikowana wersja Czekoladowej Chmury - robię to ciasto w tej wersji od dawna i jest na prawdę ekstra!
Składniki:
250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao)
125g miękkiego masła
6 jaj
200g cukru
500 ml śmietany 36%
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru
śmietan fix 2 opakowania,
1 słoiczek konfitury wiśniowej/malinowej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180oC. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. W misce ucierać żółtka z cukrem. Dodać do utartych żółtek przestudzoną czekoladę z masłem, następnie ubitą pianę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać do połączenia się składników.
Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto czekoladowe wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Ciasto po upieczeniu będzie ciężkie i bardzo mocno czekoladowe. W trakcie studzenia opada.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym,
śmietanfix-em. Wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe konfiturę wiśniową lub malinową a na to ubitą śmietanę.
Na prawdę polecam :)
email: kuchnia_breni@gazeta.pl
Polubione jako Kuchnia Breni
Witam serdecznie
OdpowiedzUsuńChciałabym podzielić się przepisem na pyszny deser, oczywiście z wykorzystaniem malinowego syropu Premium Rosa.
Składniki:
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki w tym samym kolorze
2 galaretki w różnych kolorach
pół tabliczki mlecznej czekolady
2 banany
litr lodów owocowych
100g rodzynek w czekoladzie
sok malinowy Premium Rosa
Czekoladę wkładamy do zamrażalnika na 15 min, a następnie ścieramy na tarce. Banany kroimy w plasterki. Dwie galaretki w różnych kolorach rozpuszczamy, każdą w szklance wrzącej wody. Gdy zastygną, kroimy w kostkę i razem z bananami wkładamy do pucharków. Galaretki tego samego koloru rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody, studzimy. Mleko miksujemy na pianę, mieszamy z tężejąca galaretką. Wylewamy do pucharków i odstawiamy do zastygnięcia. Do pucharków wkładamy po kulce lodów. Dekorujemy rodzynkami i czekoladą. Gotowy deser polewamy malinowym sokiem Premium Rosa.
Życzę smacznego
myszka1212@onet.eu
Zupka a'la karwals - kasza jaglana, marchewka, pietruszka, seler, pieprz ziolowy, wegeta i pieprz - to bardzo dietetyczny obiad, a do tego herbata z syropem żurawinowym i razowy chlebek z konfiturą z jagód.
OdpowiedzUsuńkarwals@interia.pl
gg: 1662031
WZ- MNIAM MNIAM ;)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
CIASTO
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1,5 masła (może być margaryna lub tzw mix masła i margaryny)
1,5 szklanka cukru
3 łyżki dżemu
3 łyżki kakao Decomoreno
1,5 szklanki mleka
płaska łyżeczka sody i płaska łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
1,5 kostki masła
sok z jednej cytryny
10 łyżek cukru pudru
2 cukry waniliowe
3 serki białe naturalne lub jeden 500g Campina śmietankowy
( jak dla mnie campina zdecydowanie lepszy )
Wykonanie ciasta:
Masło, cukier, dżem i kakao wrzucić do michy i zmiksować.
Osobno zmiksować całe jajka. Dodać zmiksowane jajka do naszej michy i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę, mleko, sodę z proszkiem i wymieszać.
Wlać do formy wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.
Piec w temperaturze około 170oC około 40 minut.
Jak wystygnie przekroić na pół, przełożyć masą (ja zawsze trochę masy zostawiam na ozdobienie wierzchu) Na wierzch posmarować roztopioną czekoladą i ewentualnie ozdobić pozostałym kremem. Pozostawić w chłodnym miejscu na jakiś czas.
Wykonanie kremu:
1,5 kostki masła + cukier puder zmiksować, gdy już trochę puszyste dodać serki zmiksować i na koniec sok z cytryny.
Wierzch posypać startą czekoladą lub kakao ;)
Darek Cejman
darekcejman@wp.pl
Dżem z cebuli
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1kg cebuli (może być sama biała, ale dla mnie idealnie jest pół na pół z czerwoną)
2 łyżki oliwy
4 łyżki czerwonego wina (nie musi być)
200g białego cukru
100g brązowego cukru
100ml octu balsamicznego
100ml soku (syropu) malinowego
3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
garść rodzynek
sól, pieprz
Wykonanie:
Zaczynamy od najbardziej niewdzięcznej pracy, tzn. obierania i siekania cebuli. Następnie podsmażamy ją na oliwie, podlewamy winem, dodajemy ocet, cukry, sok, koncentrat i rodzynki, solimy i pieprzymy. Smażymy ok. 20-30 minut co jakiś czas mieszając. Wkładamy do słoiczka, dokładnie zakręcamy. Można przechowywać w lodówce ok. 4 tygodni.
zebrra@wp.pl
Read more: http://ilikecooking.blox.pl/2010/03/Dzem-z-cebuli.html#ixzz1thUOU21N
Alina
OdpowiedzUsuńTort z mąki gryczanej z jagodami
Ciasto
jajka 3 szt
mąka gryczana 15 dag
miód płynny 3 łyżki
laska wanilii 0,5 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Bita śmietana
kremówka 0,5 l
żelatyna 3 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
konfitura jagodowa Premium Rosa
jagody świeże 0,5 l
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli.Małymi porcjami cały czas ubijając dolewać miód,dodać ziarenka z laski wanilii,żółtka i chwilkę miksujemy.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać drewniana łyżką.Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 min w 170 st.Zimny biszkopt przekroić na na 2 placki.
Bita śmietana
Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder oraz namoczoną w 1,4 szkl ciepłej wody i podgrzaną żelatynę.Całość zmiksować.
Pierwszy placek posmarować konfiturą jagodową,wyłożyć 3/4 bitej śmietany, rozsypać jagody,drugi placek,resztę bitej śmietany rozsmarować na całości tortu i udekorować jagodami.
alaaa72@gazeta.pl
Kaczka w płatkach róży
OdpowiedzUsuń2 piersi kaczki
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy
__________
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 szklanka rosołu
3 łyżki konfitury z płatków róży
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki tartych migdałów
sól, pieprz, płatki chilli
Mięso posmarować musztardą, oliwą i octem, odstawić do lodówki.
Masło i zmiażdżony czosnek wrzucić na patelnię i zeszklić. Dodać migdały, konfiturę z płatków róży i przyprawy. Dolać bulion i wino, gotować aż zgęstnieje.
W tym czasie wyciągnąć kacze piersi i położyć skórą do dołu na patelni i pomalutku smażyć około 10 minut, obrócić i smażyć około 5-7 minut.
Kiedy filety są gotowe, przełożyć do ciepłego sosu i odstawić na kilka minut.
Smacznego!
pinkcake@gazeta.pl
Witam słonecznie:-D
OdpowiedzUsuńOto mój wczorajszy pyszny wiśniowy deser na upały - wiśniowy kisiel polany syropem wiśniowym a do tego wrzucone słodkie wiśnie z kompotu ze słoika domowej robótki:-) Z lodówki jest idealny!!!!!
Zdjęcie deseru zamieszczam w linku poniżej:
http://img4.imagetitan.com/img.php?image=4_kisielekwisniowy.jpg
Pozdrawiam i życzę smacznego:-D
modliszka201@wp.pl
Sorbet jagodowo-arbuzowy
OdpowiedzUsuń- 100 g konfitury jagodowej Premium Rosa
- 150 ml mrożonego, zmiksowanego arbuza
Zamrożonego, zmiksowanego arbuza miksujemy wraz z konfiturą jagodową na gładką masę.Przekładamy do plastykowego naczynia z wieczkiem i wkładamy na ok. 2-3 godziny do zamrażarki.
Do swojej porcji przygotowanej z 1 łyżki sorbetu dodałam 4 łyżeczki jogurtu greckiego, posypałam też płatkami deserowej czekolady.
Babeczki dla alergików (przepis na 6-8 maleńkich babeczek)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
łyżeczka margaryny bezmlecznej
5 jajeczek przepiórczych
mała łyżeczka cukru
mąka żytnia
szczypta proszku do pieczenia
konfitura śliwkowa (lub taka jaką lubicie)
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy i schładzamy. Dodajemy jajeczka, proszek do pieczenia, cukier i mąkę żytnią. Mąki tyle, by dało się wyrobić gładkie ciasto (u nas wyszło ok łyżki stołowej). Maleńkie foremki o średnicy 3 cm smarujemy olejem lub margaryną, wykładamy ciastem, nakładamy konfiturę i przykrywamy warstwą ciasta. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.
Przepis wymyślony specjalnie dla mojego dziecka alergika :)
Smacznego.
katarzyna_ignaczak@yahoo.com
TORT ŚMIETANOWY z KONFITURĄ
OdpowiedzUsuńCiasto:
6 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodac mąke zmieszana z proszkiem dopieczenia i lekko wymieszać. Wylac na forme i upiec. Przekroić na 3 częsci.
Masa:
2.5 szklanki mleka (650ml)
½ szklanki cukru
2 cukry waniliowe (po 16g)
300g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 duży słoik (lub 2 małe) dżemu porzeczkowego lub z owoców leśnuyych
Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi i budyniami. Gotowy budyń zostawić do ostygnięcia co jakiś czas mieszając. Ucieramy 300g masła i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Poncz:
0.5 szklanki wody
2 łyżki cukru
Sok z połowy cutryny
Dodatki:
100g kokosu (lub barwniki do mas)
Sposób złożenia:
Przekrojony biszkopt nasączyć pączem z cytryny. Spody tortu posmarować dżemem (grubość zależy od upodobań), a następnie masą śmietanową.Wierzch tortu posmarować masą i udekorować. Smacznego :)
A to moje "dzieła" z tego przepisu :)
http://imageshack.us/photo/my-images/31/dscf5789l.jpg/ - tort komunijny
http://imageshack.us/photo/my-images/687/dscf8480s.jpg/ - torcik na 3 urodziny synka :)
http://imageshack.us/photo/my-images/7/dscf7457.jpg/ - torcik na pierwsze urodzinki córeczki :)
TORT ŚMIETANOWY z KONFITURĄ
OdpowiedzUsuńCiasto:
6 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodac mąke zmieszana z proszkiem dopieczenia i lekko wymieszać. Wylac na forme i upiec. Przekroić na 3 częsci.
Masa:
2.5 szklanki mleka (650ml)
½ szklanki cukru
2 cukry waniliowe (po 16g)
300g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 duży słoik (lub 2 małe) dżemu porzeczkowego lub z owoców leśnuyych
Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi i budyniami. Gotowy budyń zostawić do ostygnięcia co jakiś czas mieszając. Ucieramy 300g masła i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Poncz:
0.5 szklanki wody
2 łyżki cukru
Sok z połowy cutryny
Dodatki:
100g kokosu (lub barwniki do mas)
Sposób złożenia:
Przekrojony biszkopt nasączyć pączem z cytryny. Spody tortu posmarować dżemem (grubość zależy od upodobań), a następnie masą śmietanową.Wierzch tortu posmarować masą i udekorować. Smacznego :)
A to moje "dzieła" z tego przepisu :)
http://imageshack.us/photo/my-images/31/dscf5789l.jpg/ - tort komunijny
http://imageshack.us/photo/my-images/687/dscf8480s.jpg/ - torcik na 3 urodziny synka :)
http://imageshack.us/photo/my-images/7/dscf7457.jpg/ - torcik na pierwsze urodzinki córeczki :)
jlopatka@interia.eu
Ja polecam pyszne ciasteczk z konfiturą z malin Premium Rosa.Potrzebne będą następujące składniki:
OdpowiedzUsuń60 dag mąki pszennej
25 dag masła
1/2 szklanki otrąb
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
100 ml śmietany
25 dag konfitury z malin Premium Rosa
jajko
sól
Masło siekamy z mąką. Następnie wsypujemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, otręby i wszystko mieszamy. dodajemy jajko i śmietanę. Wszystko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 min. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na placek grubości ok 4 mm. Większą foremkę w kształcie np gwiazdki wycinamy ciastka, mniejszą zaś robimy otwór na środku w co drugim ciastku, tak by powstały pary ciastek z dziurką i bez. Ciastka układamy na wyłożonej papierem blasze. Pieczemy ok 15 min w 180 stopni C. Ciepłe ciastka bez dziurek smarujemy konfiturą z malin. Przykrywamy ciastka z dziurką, lekko dociskamy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
krasnala@onet.eu
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSkładniki
OdpowiedzUsuńilość porcji: 6
6 jabłek
20 g masła
Konfitura z malin
1 łyżka miodu
2-3 łyżki wody
Sposób Przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2.Jabłka(całe) obrać i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Do środka jabłek nałożyć konfitur.
3.Masło włożyć do miseczki i wstawić na 5 sekund do mikrofalówki, aby się stopiło. Posmarować tym jabłka.
4.Do miski dodać miód i 2-3 łyżki gorącej wody, wymieszać. Przelać mieszaninę do naczynia żaroodpornego. Piec przez 30 minut.
Wyśmienite!!! Życzę smacznego;)
paula2450@buziaczek.pl
Przepis na konkurs Premium Rosa:
OdpowiedzUsuńSEROWE PLACUSZKI Z KONFITURĄ
Idealne na śniadanie. Najlepsze są cieplutkie zaraz po upieczeniu. Dodatkowo ich smak możemy wzbogacić konfiturami lub owocami. Jeśli mamy ochotę na sernik, ale akurat nie mamy czasu na jego przygotowanie to właśnie dzięki tym placuszkom można smak sernika uzyskać w kilka minut.
Składniki
- 50 dag tłustego twarogu;
- 1 jajko;
- 6 łyżek cukru pudru;
- 2 opakowania cukru waniliowego;
- 10 dag mąki tortowej;
- masło;
- ½ szklanki gęstej śmietany 22 proc.;
- konfitury Premium Rosa;
- sól.
Przygotowanie
Twaróg umieścić w misce, rozdrobnić widelcem. Dodać całe jajko oraz szczyptę soli. 2 łyżki cukru pudru wymieszać z jednym opakowaniem cukru waniliowego oraz połową porcji mąki. Utrzeć gładkie ciasto.
Resztę mąki wysypać na stolnicę. Położyć zagniecione ciasto twarogowe i rozwałkować na płat o grubości ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawać placki. Obtaczać je w pozostałej na stolnicy mące. Na każdym placuszku tępą stroną noża wycisnąć kratkę.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła. Partiami wkładać placuszki. Opiekać z dwóch stron na złoty kolor. W razie potrzeby rozpuszczać kolejne łyżki masła.
Drugie opakowanie cukru waniliowego wymieszać z resztą cukru pudru, słodką mieszanką posypać jeszcze ciepłe placuszki (można dodać do cukru pudru łyżeczkę mielonego cynamonu). Od razu podawać na stół. W osobnym naczyniu serwować do serowych placuszków śmietanę. Można również smarować je konfiturami.
Zdjęcie z mojego bloga
http://magielkuchenny.pl/_files/Gallery/se/ro/serowe-placuszki-3_mi.jpg
kasiek.k@o2.pl
Przepis na konkurs z Premium Rosa:
OdpowiedzUsuńKOŁACZYKI Z SEREM I KONFITURAMI
Propozycja dla osób, które lubią drożdżówki. A kto nie lubi słodziutkich bułeczek drożdżowych…? Te zrobione w domu są oczywiście najlepsze. Ślicznie pachną, a więc są radością dla nosa i dla żołądka. Można je zabrać na wyjazd za miasto, na spacer, do szkoły i pracy...
Składniki
Ciasto:
- 2 dag drożdży;
- szklanka mleka;
- 4 szklanki mąki;
- ¾ szklanki cukru;
- 10 dag masła;
- 3 żółtka;
- cukier waniliowy;
- 2 łyżki skórki z cytryny;
- szczypta soli.
Nadzienie:
- łyżka masła;
- łyżka cukru;
- 1/3 szklanka białego sera;
- żółtko;
- konfitury Premium Rosa.
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki;
- łyżka masła;
- łyżka cukru.
Przygotowanie
Ciasto: drożdże, połowę mleka, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru wymieszać na zaczyn, odstawić na 30 minut. Masło utrzeć (można mikserem), dodać resztę cukru i zaczyn. Dalej dodać żółtka, resztę mleka, cukier waniliowy, skórkę, sól i resztę mąki, ciągle ucierać. Następnie ciasto odłożyć.
Nadzienie: masło wymieszać z cukrem, serem i żółtkami.
Kruszonka: składniki pokruszyć palcami na „zacierki”.
Ciasto podzielić na 16 placków, wypełnić je serem. Położyć po łyżce marmolady lub konfitur, posypać kruszonką. Piec 20 minut w 180°C.
Zdjęcie z mojego bloga
http://magielkuchenny.pl/_files/Gallery/ko/la/kolaczyki-z-serem-i-marmolada-konfiturami-2_mi.jpg
kasiek.k@o2.pl
Kruche, marchwekowe sakiewki z konfiturą malinową
OdpowiedzUsuńSkładniki na blachę ciasteczek:
50 g masła
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 średnie marchewki, starte na tarce o drobnych oczkach
twarda marmolada lub gęsty dżem
cukier puder do posypania
Masło posiekać z mąką, dodać cukier i marchew, zagnieść ciasto. Chłodzić około 30 minut. Rozwałkować na omączonym blacie, nożem wycinać kwadraty o boku około 2 cm, na każdy z nich nakładać niepełną łyżeczka marmolady i zlepiać wszystkie rogi. Piec 15- 25 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Lubię i udostępniłam jako T. Wójcik :)
wpkt@poczta.onet.pl
Rolada "biedronka"
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Masa zdobnicza, na 2 rolady:
90 g masła (domieszka margaryny nie zaszkodzi)
80 g cukru pudru
80 g mąki
1 białko
2 łyżki dżemu truskawkowego lub malinowego
ewentualnie: odrobina różowego lub czerwonego barwnika
Biszkopt na roladę:
3/4 szklanki cukru
ponad 3/4 szklanki mąki
3 jajka
ponad 1/4 szklanka wody
2 łyżeczki cukru z wanilią
Masa budyniowa:
350 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
5 łyżek dżemu
Zmiksować masło z cukrem pudrem, dodać białko, mąkę, dżem i barwnik, zmiksować. Szprycę napełnić 1/2 masy, robić wzory na wyłożonej papierem blasze (20x40), delikatnie "rozpłaszczyć" palcem. Chłodzić około 15 minut.
Białka z 3 jaj ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka, mąkę, wodę i cukier waniliowy, zmiksować. Wylać na blachę z wzorkami, piec 15- 20 minut. Wyjąć ciasto z papierem, zdjąć go. Zwinąć ciasto w ściereczce.
Z mleka odlać 1/4 szklanki, resztę zagotować. Do pozostałego wsypać budyń, wymieszać, wlać do gotującego się mleka, mieszać i po chwili wyłączyć, ostudzić. Do budyniu dodać dżem, zmiksować. Roladę rozwinąć (delikatnie), posmarować kremem, zwinąć. Schłodzić.
Przepis pochodzi z mojego bloga.
A tutaj zdjęcia:
http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/03/rolada-biedronka.html
patkaa3@onet.pl