czwartek, 12 lipca 2012

Konkurs z Premium Rosa 2 !!

No i oto moja niespodzianka. Z okazji wprowadzenia na rynek nowego produkty sosu Bułgarskiego - Lutenica firmą Premium Rosa postanowiła podarowadz wam kilka zestawów ich produktów.Wiec jeśli macie ochotę po rozkoszować się herbatką z dodatkiem syropy z malin lub zjeść pyszniutkiego pączuszka z konfitura z płatków róż to nic prostszego jak tylko wziąć udział w konkursie i spróbowadź wygrać genialny zestaw produktów firmy Premium Rosa.


Do wygrania aż 3 zestawy produktów ( o wartości ponad 100 zł )


W skład każdego zestawu wchodzi:

  • sos Bułgarski - Lutenica
  • acerola intensiv C 2600 mg
  • acerola sok 100 % 1350 mg
  • sok z malin duży
  • sok z jagód duży
  • konfitura z płatków róż
  • konfitura z malin


Co należy zrobić aby wygrać jeden z 3 fantastycznych zestawów?

1. Polubic profil Polska Róża na facebooku
2. Udostępnić ten post na swojej tablicy
3. W komentarzu pod postem napisać jaką potrawę przygotowalibyście z użyciem sosu Lutenica oraz pozostawić mail w celu skontaktowania się ze zwycięzcami

Konkurs trwa od 12.07.2012 do 02.08.2012 
Wyniki konkursu zostaną podane w ciągu tygodnia od jego zakończenia.

POWODZENIA!!!!!!

37 komentarzy:

  1. Pewnie większość sosiku zniknęła by wraz z kanapkami, ale chętnie wypróbowałabym go w tortilli z krewetkami królewskimi. Myślę, że taka ilość warzyw wspaniale by pasowala z chrupkością mięsa. Mmmm już czuję ten smak!

    kuchennyblog@gmail.com
    na fb Lorcia Ore

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos Lutenica podałabym z tacos w towarzystwie złocistego kurczaka, ryżu i warzyw. Myślę, że idealnie komponowałby się z tym połączeniem, mimo iż Meksyk i Chorwację dzielą setki kilometrów.

    stronę polubiłam jako: Edyta Grzegorczyk
    mail: edzia-1990@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. może jakieś leczo :)
    klaudia.sroczynska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Uważam, że sos Lutenica doskonale wzbogaci smak moich klopsików gotowanych na parze: klopsików z marchewka i pietruszką http://straga.blox.pl/2012/04/Klopsiki-na-dwa-sposoby-gotowane-na-parze.html

    OdpowiedzUsuń
  5. użyłabym Lutenicy do glazurowania pstrąga a następnie wrzuciłabym go na ruszt! Byłby nieziemsko dobry i pikantny a resztę wyjadłabym paluchem ze słoika!

    gosiaziolkowa@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Moim zdaniem ten sos świetnie by pasował do makaronu. Dałabym go tyle, żeby oblepił świeżo ugotowany makaron i gotowe pyszne danie na letni obiad. Mmmm, ach, można pomarzyć...
    Pozdrawiam:)
    pinkcake()gazeta.pl
    (na F jako Gosia K-D)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie będę wymyślać -podałabym go w bograczu z pajdą swojskiego chleba na zakwasie posmarowanym domowym smalcusiem.Myślę że to danie z tym sosem uzupełniłoby wszystko. Mój mail-dana 181@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja ten super sos podałabym z dietetycznymi krakersami serowo-otrębowymi :)A także na pewno zabrałabym go na grilla. Myślę, że idealnie pasowałby do grillowanych chickenburgerów, faszerowanych pieczarek i grillowanych grzanek z żółtym serem i pomidorkami koktajlowymi:) Ślinka mi cieknie na samą myśl:)
    Pozdrawiam Mienta
    mientablog@yahoo.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio zrobiłam pikantne kuleczki z brązowego ryżu z dodatkiem jajka, ostrego zółtego sera i ostrej papryki.Kuleczki obtoczyłam w otrębach i zapiekłam. Ten sos były do nich w sam raz.

    aroniawiemcojem@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślę, że ciekawym pomysłem byłoby zastosowanie sosu Lutenica do KARKÓWKI GRILLOWANEJ.
    Pokrojoną w plastry karkówkę marynujemy w sosie Lutenica dzień wcześniej. Na każdy kawałek używamy jednej łyżki Lutenicy. Tak skruszałą karkówkę pieczemy na drugi dzień na grillu i podajemy z miksem sałat.
    Zawarte w bułgarskimj sosie warzywa i zioła zapewniłyby oryginalny smak karkówce oraz wykwintność całemu daniu.
    Smacznego.

    E-mail: miraga@interia.eu
    Polubione na FB i udostępniony post na Tablicy - Agnieszka B.

    OdpowiedzUsuń
  11. moim zdaniem sos najlepiej nadaje sie do potraw grilowych chetnie polałabym nim białe kiełbaski lub pikantne skrzydełka i udka.


    Nastka:)
    e-mail: anastazja27072011@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja wykorzystałabym sos Lutenica do moich ulubionych tortilek. Oto przepis na Lutenicotortilki

    Ciasto:
    3 szklanki mąki kukurydzianej
    2 szklanki przegotowanej letniej wody
    5 łyżeczek oliwy
    pół łyżeczki soli

    Nadzienie:
    450 g mielonego mięsa
    sos Lutenica
    2 czerwone cebule
    4 ząbki czosnku
    puszka kukurydzy
    puszka czerwonej fasoli
    szczypta chili
    łyżka oliwy
    sól

    Podane składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i tworzymy kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godz.
    Kroimy cebule i smażymy na oliwie, dodajemy roztarty czosnek, mięso i sos Lutenica. Przyprawiamy solą i chili. Dodajemy kukurydze i fasole i wszystko dusimy. Z cista formujemy placki. Smażymy je bez tłuszczu, gdyż dodaliśmy do ciasta oliwę. Między 2 placki nakładamy farsz. Gotowe tortilki możemy polać ketczupem, majonezem lub musztardą jak kto woli albo sosem Lutenica (w zależności jaką ma konsystencję bo tego jeszcze nie wiem :)

    myszka1212@onet.eu
    post udostępniony

    OdpowiedzUsuń
  13. Sos Lutenica wykorzystałabym również do wyśmienitych medalionów, które często robię. Na 3 medaliony potrzebujemy:

    300g schabu bez kości
    6 plastrów szynki
    6 plastrów żółtego sera
    czerwona papryka
    sos Lutenica
    śmietana 30-proc
    szklanka bulionu
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    natka pietruszki
    Na panierkę:
    mąka
    jajko
    bułka tarta

    Umyte mięso osuszamy i kroimy na 3 części. Rozbijamy tłuczkiem przez woreczek foliowy. Osypujemy pieprzem i solą i panierujemy w mące, rozkłóconym jajku i bułce. Smażymy kotleciki na patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Przekładamy kotlety do głębokiego naczynia i układamy na nich pokrojoną w plastry paprykę i po 2 plastry szybki i sera. Polewamy bulionem, dodajemy sos Lutenica i wlewamy śmietanę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, delikatnie mieszamy aż ser się roztopi i sos zgęstnieje. Medaliony podajemy udekorowane natką pietruszki najlepiej smakują z ryżem albo makaronem.

    myszka1212@onet.eu
    post udostępniony

    OdpowiedzUsuń
  14. Kilka dni temu zrobiłam tort naleśnikowy z samymi warzywami na ostro. Mój Mąż zażyczył sobie, abym następnym razem dodała grillowanego kurczaka. Pomyślałam, że drób i naleśniki doskonale by się komponowały z sosem Lutenica. Dlatego też sosu Lutenica użyłabym najpierw do przygotowania takiego toru.

    Potrzebować będziemy:

    Na naleśniki:

    2 szklanki mleka
    2 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki oleju rzepakowego

    Dodatkowo:
    2 piersi z kurczaka
    1 małą cukinię
    1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki chili
    sól
    świeżo mielony pieprz
    ser żółty
    szczypiorek
    oraz słoiczek sosu Lutenica

    Do mleka dodajemy jajka, olej oraz mąkę pszenną, dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub mleka. Na rozgrzanej patelni smażymy z obu stron na rumiano cienkie naleśniki (około 8-10 sztuk).

    Pierś z kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, chili i świeżo zmielonym pieprzem. Grillujemy około 10 minut z każdej strony. Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy ze wszystkich stron na rumiano. Na żaroodpornym talerzu kładziemy naleśnika, smarujemy sosem Lutenica, posypujemy pokrojoną w cieniutkie paseczki grillowaną piersią z kurczaka i cukinią, a także startym na grubych oczkach żółtym serem. Przykrywamy
    kolejnym naleśnikiem i czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym szczypiorkiem. Smacznego :)

    Pozdrawiam,
    Bernadetta
    24bernadetta.p@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Z Lutenicą przygotowałabym również zapiekaną cukinię z kaszą jaglaną. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodałabym startą na grubych oczkach marchewkę, jedno jajko, pokrojoną w półksiężyce białą część pora, trohę podduszonych na klarowanym maśle pieczarek oraz obrane ze skórki i bardzo drobno posiekane pomidory i odrobinę słodkiej śmietany. Doprawiłabym je solą i pieprzem oraz papryką w proszku. Cukinie przekroiłabym wzdłuż na 2 części, wydrążyła miąższ, posmarowała ostrym sosem Lutenica i nadziała
    jaglanym farszem. Posypałabym odrobiną sera żółtego i zapiekała około 35 minut w 180 stopniach. A Mężowi przygotowałabym taką samą, tylko z dodatkiem mięsa mielonego, bo On należy raczej do mięsożerców :D

    Pozdrawiam,
    BernadettaP
    24bernadetta.p@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja zaproponuję coś co robimy w domu często (co prawda nie z Lutenicą, bo nie miałam jej jeszcze okazji wypróbować, ale myślę, że sprawdziłaby się idealnie!). Pyszny, puszysty chlebek na drożdżach, z dodatkiem czosnku i sosu pomidorowego, w tym przypadku Lutnicy ;)Pachnie nieziemsko, a jak smakuje!
    Serdecznie polecam!


    Składniki:
    3 szklanki mąki
    Szklanka ciepłego mleka
    2 łyżki cukru
    Łyżeczka soli
    20g drożdży
    2 łyżki roztopionego masła
    3 łyżki Lutnicy
    2 ząbki czosnku
    Łyżeczka suszonych ziół- bazylia, oregano…

    W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże.
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, czosnek, zioła, sól, rozczyn zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Do jednej dodajemy Lutenicę. Przykrywamy ściereczkami obie miski i odstawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Wałkujemy oba ciasta na prostokąt, układamy jeden na drugim i zwijamy jak roladę. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 40 minut by ciasto odpoczęło.
    Pieczemy w 180st około 40-50 minut.

    Chlebek po przekrojeniu wygląda ślicznie! Ma czerwoną spiralkę i piękny kolor. A do tego pachnie wręcz rewelacyjnie! Zioła, czosnek, pomidory… można poczuć się jak w słonecznej Bułgarii ;)

    milsu@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  17. Może kucharz ze mnie nijaki,
    może kiepsko łączę smaki,
    ale od sosu Lutenica,
    dostaję kompletnego bzika!
    Mężczyźni fantazje kuchenne wolą,
    dlatego zaproponuję spaghetti Lutenica
    z cukinią i gorgonzolą! :)

    olszon2706@wp.pl
    udostępniłem post

    OdpowiedzUsuń
  18. Lutenica idealnie pasowałaby do mojej pizzy którą przygotowałam na bazie podobnego sosu. Musze powiedzieć że, ketchupy muszą się chować do pizzy. Grillowane warzywa w sosach to jest poezja, i każdego zachęcam do ich wypróbowania, podaje linka do mojej pizzy
    Pizza z krewetkami, rukolą i nagietkiem

    1,5 szklanki mąki pszennej
    2dkg drożdzy
    5 łyżek mleka
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    2 łyżki śmietany gęstej kwaśnej lub jogurtu
    1 łyżka oleju
    1 żółtko


    15 dkg krewetek
    garść rukoli
    10 dkg salami
    1 opakowanie ser mozzarella duża kulka
    ½ opakowania mozzarella małe kulki
    10 pomidorków koktajlowych
    5 oliwek czarnych
    5 oliwek zielonych
    2 papryki grillowane
    5 pieczarek
    1 mała cebula
    Sól
    Pieprz
    Oreagano
    Bazylia suszona
    1 ząbek czosnku
    Olej
    ½ szklanki pasty paprykowo-pomidorowej gotowej



    Przygotowanie:
    Mąkę wsypuję do malaksera, dodaję olej, żółtko, śmietanę, sól
    Mleko delikatnie podgrzewam, dodaję drożdże+cukier i odstawiam do wygarowania.
    Wygarowane drożdże dodaję do mąki i reszty składników, zamykam malakser i miksuję tak długo aż ciasto odchodzi od ścian miski.
    Wyciągam, podsypuję blat mąką, robię kulę, rozpłaszczam ją i wałkuję okrąg większy od blaszki. Nakładam na blachę, robię rant i nakładam ulubiony farsz.
    Ciasto podpiekamy około 5 minut
    Następnie wykładam na podpieczone ciasto, pastę pomidorową do której dodaje ketchup i rozsmarowuje ją, na to ser mozzarella, dużą kulkę kroję na plastry, Małe kulki przekrawam na pół. Na to plastry salami i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczarki kroje na plastry, razem z cebulką i podsmażam na patelni. Doprawiam solą. pieprzem i wykładam na pizze. Wkładam pizze do piekarnika na kolejne 10 minut żeby ser się rozpuścił. Krewetki bejcuje w oleju 2 łyżki, sól, pieprz, oregano suszone i bazylia, sprasowany ząbek czosnku. Smażę je na patelni około 3 minuty. Na podpieczoną pizze z serem wykładam Rukolę, pokroje oliwki, pokrojoną paprykę, oraz krewetki podsmażone. Posypuję płatkami nagietka.




    http://wesolakuchnia.blogspot.com/2012/06/pizza-z-krewetkami-rukola-i-nagietkiem.html

    mysza75@poczta.fm
    udostępniony post jako magdalena k

    OdpowiedzUsuń
  19. Szaszłyki z grillowanej polenty

    Kolejna moja propozycja, zrobiłam szaszłyki z grillowanej polenty i idealnie pasowałby do niech sos lutenica. Pierwszy raz jadłam to to danie i grillowane warzywa w sosie idealnie nadałyby mu smak.



    150 g kaszy kukurydzianej
    600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    łyżka masła
    25 g sera cheddar albo innego
    2 łyżki świeżych liści bazylii
    łyżka świeżego oregano
    sól i pieprz do smaku
    1 cukinia
    9 pomidorków koktajlowych
    Kilka oliwek czarnych
    1 plaster sera żółtego
    1 pomidor duży
    1 jajko
    Listki Bazyli zielonej i czerwonej
    Kwiatki nagietka
    sos Lutenica


    Bulion zagotowujemy i wsypujemy po 1łyżce kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut cały czas mieszając. Uważać żeby się nie przypaliło. Dodajemy łyżkę masła i ser i dalej mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną bazylie i oregano, sól i pieprz do smaku. Wylewamy do płaskiego naczynia, wyłożonego folią aluminiową, i odstawiamy na około 1-2 h. Następnie kroimy na kostki i grillujemy. Cukinie kroimy na plastry 1 cm i też grillujemy solimy je i pieprzymy. Na patyczki nabijamy kawałki polenty, cukinii i pomidorki koktajlowe. Z pomidorków koktajlowych robimy pszczółki, głowy z oliwek, oczy z sera żółtego. Z jajka i dużego pomidora robimy muchomora. Na talerz wykładamy sos na to szaszłyki dekorujemy pszczółkami, muchomorem i listkami bazylii i kwiatkami nagietka.

    Przepis na blogu polecam
    http://wesolakuchnia.blogspot.com/2012/07/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none.html

    mysza75@poczta.fm
    na fb Magdalena kaczmarek

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. Śródziemnomorskie tartaletki warzywne zafascynowały mnie :)

    cukinia - 200 gramów
    masło - 150 gramów
    bakłażan - 300 gramów
    żółtko - 2 szt.
    czosnek - 4 ząbki
    Sól - 1 szczypta
    pieprz - do smaku - 1 szczypta
    Pomidory pelatti - 1 puszka 250 g
    pietruszka 2 łyżeczki suszona
    Papryka czerwona - 1 sztuka
    oliwa z oliwek - 50 ml
    bazylia 2 łyżeczki suszona
    oregano 2 łyżeczki
    mąka pszenna - 500 gramów

    Śródziemnomorskie tarteletki warzywne - sposób przygotowania:

    Wysypałam mąkę do misy oraz sól, zrobiłam wgłębienie do którego wlałam żółtka oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko wyrobiłam ciasto, a następnie włozyłam do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowałam na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie ułożyłam ciasto. Nakłam widelcem. Piekłam na złoto przez 20 minut
    Bakłażan pokroiłam w plastry i moczyłam przez 30 minut w osolonej zimnej wodzie. Osuszyłam. Następnie na oliwie z oliwek bakłażana pokrojonego w kostkę podsmażyłam. Po 10 minutach dojadłam pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, pomidory oraz plasterki czosnku.
    Dla zwiększenia aromatu dodałam Pietruszka Czosnek Bazylia , oregano- 2 sztuka dodałam sól i pieprz wymieszałam wszystko to dopiero smak polecam wszystkim wyłożyłam farsz do tarta lerek i podawałam do jedzenia.

    Nie miałam Lutenicy a ona idealnie pasowała by do mojego dania sos jest znakomity :)
    Przepis na moim blogu dzisiaj zrobiłam do konkursu :) http://rozowakuchnia.blox.pl/2012/07/Tartaletki-warzywne-kuchnia-srodziemnomorska.html
    reksio740@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Duszony filet z kurczaka


    Składniki:
    - pierś z kurczaka podwójna
    -pieczarki
    -mała cebula
    -mała papryka czerwona
    -ostra papryka
    -suszona papryczka chili (w wersji na ostro)
    -curry/przyprawa do drobiu
    -sól
    -woda lub wywar z kostki



    Kurczaka kroimy w kostkę posypujemy papryką i curry (w wersji na ostro nie żałujemy możemy dołożyć pieprz cayenne). Jeżeli macie czas odstawcie na chwilę by się przejadło.Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka a paprykę w kostkę. Pieczarki i cebulkę podsmażamy na maśle. Na suchej rozgrzanej teflonowej patelni obsmażyć kurczaka z obu stron. Podlać wodą, wrzucić podsmażone pieczarki z cebulą i paprykę oraz dodać swoje ulubione przyprawy. Dusimy pod przykryciem 10-15 min, dolewamy trochę wody i dusimy jeszcze chwilkę. Gdy chcemy mieć mniej sosu odparowujemy na chwilę przed podaniem.

    Lutenicy nie miałam, ale gdybym miała dodałabym do porcji męża.

    OdpowiedzUsuń
  23. A może masz ochotę pochrupać ciasteczka z lutenicą? Takie ze szczypiorkiem i orzechami? No skuś się, nie pożałujesz!

    Składniki:
    szklanka mąki
    80 g masła
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki cukru
    pieprz
    1/3 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
    mały pęczek szczypiorku (ewentualnie pietruszki)
    6-8 łyżek ostrej Lutenicy
    2 łyżki maku lub sezamu

    1. Zmielić orzechy niezbyt drobno.
    2. W misce zmieszać mąkę, sól, proszek, pieprz, cukier i orzechy. Dodać miękkie masło i wymieszać mikserem. Powinniśmy otrzymać a la kruszonkę.
    3. Szczypiorek umyć, osuszyć ściereczką i poszatkować.
    4. Wrzucić szczypiorek do kruszonki, wymieszać.
    5. Dodawać po łyżeczce Lutenicę, zagniatając ciasto. Powinno być elastyczne ale nie klejące.
    6. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Rozsmarować na jego powierzchni odrobinę Lutenicy i posypać makiem/sezamem.
    7. Wyciąć foremkami ciasteczka. Można też pokroić je nożem lub radełkiem, np na romby.
    8. Piec w temp 200st aż nabiorą ładnego koloru.

    Smacznego!

    milsu@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  24. Sosik jadłabym na zimno z paluszkami czosnkowymi:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ostatnio zakochałam się w różnorodnych szaszłykach bo mamy przecież sezon grillowy:) Ten sosik wykorzystałabym chętnie do moich ulubionych szaszłyków z awokado i krewetek. Jestem pewna, że takie urozmaicenie, nadałoby im niepowtarzalnego charakteru:)

    Jud7@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. A ja bym o Lutenica wykorzystała w moim letnim leczo , ktore jet niezwykłe, bo nie gotowane a grillowane warzywa przez krótką chwilę duzimy w tym wypadku w sosie Lutenica.

    Warzywa typu:
    cukinia, marchew, papryki - wszystkie trzy kolory, cebulę zwykłą i czerwoną, czosnek, bakłażan i pomidorki cherry - wcześniej marynuję krótko w oliwie z rozmarynem i tymiankiem i grilluję, następnie przekładam do rondla, dodaję sól, pieprz i lutenicę chwilę podduszę i podaję - warzywa są chrupiące i przepyszne;)

    mojetworyprzetwory@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. 1 plaster schabu
    - sól morska do smaku
    - 2 łyżeczki sosu Lutenica ostra grubo mielona Premium Rosa
    (sos na bazie pieczonej czerwonej papryki 48%, pomidorów 25%, bakłażanów 8%, oraz cebuli, ostrej papryczki, natki pietruszki i czosnku)

    Plaster schabu rozbić delikatnie tłuczkiem, doprawić solą, posmarować z obu stron sosem Lutenica i grillować na patelni bez dodatku tłuszczu. Podawać z ziemniakami i mizerią.

    Sos nadał mięsu, aromatu i pysznego smaku, nie potrzeba go przyprawiać niczym więcej. Polecam zainteresować się tym sosem.

    karwals@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. Eliza
    Tortilla z sosem Lutenica
    Placki:
    3 szkl mąki kukurydzianej,
    1 łyżka oleju,
    3 szczypty soli
    woda letnia
    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dodać tyle wody, aby ciasto nie kleiło się do rąk, i nie było zbyt twarde . Następnie dzielimy je na mniejsze porcyjki i cienko rozwałkowujemy. Placki smażymy na suchej patelni.

    Nadzienie:

    1 pierś z kurczaka
    1 pomidor
    1 ogórek
    koperek
    rzodkiewka
    kukurydza
    kapusta pekińska sól, pieprz ,olej

    Piersi kroimy na grubsze kostki,posypujemy solą,pieprzem i podsmażamy na złoty kolor.
    Po skrojeniu pomidora ,ogórka ,kapusty,dodajemy koperek ,kukurydzę rzodkiewkę i upieczoną pierś,wszystko mieszamy.Warzywa niczym nie przyprawiamy gdyż po zawinięciu w placki polewamy sosem Lutenica .


    eliza.olszewska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Barbara
    A ja podałabym ją do smażonych kiufteta.
    Można je zrobić z jagnięciny, cielęciny, wieprzowiny lub baraniny ewentualnie z mieszanki wieprzowiny z którymś z pozostałych gatunków.

    Składniki:
    500g mielonego mięsa j.w.
    125g białego chleba lub bułki
    0,5 szklanki mleka
    1 cebula
    1 jajko
    0,5 łyżeczki czarnego pieprzu, pół pęczka natki pietruszki, sól
    maka do panierowania
    olej do smażenia

    Chleb lub bułkę namoczyć w mleku. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki.
    Do mielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę i natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić aby odstawała od rąk. W miarę potrzeby dodać trochę mleka. Formować z mięsa małe kulki, obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.

    barbara.waleska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  30. A ja lutenicę podałabym razem ze smażonymi skrzydełkami w cieście naleśnikowym.Małe kawałeczki takiego skrzydełka zanurzone w takim sosiku...mniam po prostu pycha :) a i jeszcze uważam że świetnie smakowałaby z karkówką duszoną w miodzie.Połączenie słodkiego smaku karkówki i ostrego lutenicy dałoby na pewno ciekawy i bardzo dobry smak :)

    margolcia100@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy ten konkurs to będzie tak w nieskończoność przedłużany o kilka dni??!!

    OdpowiedzUsuń
  32. Lutenice wykorzystałabym również do placuszków, które robię w okresie letnim. Są bardzo smaczne i zdrowe. Potrzebne będą:

    4 ziemniaki
    25 sztuk młodych pokrzyw
    1 cukinia
    1 duża cebuli
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    pół łyżeczki słodkiej papryki
    pieprz
    sól
    olej do smażenia
    Lutenica

    Obrane ziemniaki, cukinię, cebulę i czosnek trzemy na tarce. Umyte czubki pokrzyw siekamy i dodajemy do warzyw. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę niewielką ilość pieprzu, soli i słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki, aż się zarumienią. Podajemy z sosem Lutenica. Palce lizać Polecam ;)

    myszka1212@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  33. Czekamy na wyniczki :)) Przyjemnego dnia <3 :))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.