Do wygrania aż 3 zestawy produktów ( o wartości ponad 100 zł )
W skład każdego zestawu wchodzi:
- sos Bułgarski - Lutenica
- acerola intensiv C 2600 mg
- acerola sok 100 % 1350 mg
- sok z malin duży
- sok z jagód duży
- konfitura z płatków róż
- konfitura z malin
Co należy zrobić aby wygrać jeden z 3 fantastycznych zestawów?
1. Polubic profil Polska Róża na facebooku
2. Udostępnić ten post na swojej tablicy
3. W komentarzu pod postem napisać jaką potrawę przygotowalibyście z użyciem sosu Lutenica oraz pozostawić mail w celu skontaktowania się ze zwycięzcami
Konkurs trwa od 12.07.2012 do 02.08.2012
Wyniki konkursu zostaną podane w ciągu tygodnia od jego zakończenia.
POWODZENIA!!!!!!
Pewnie większość sosiku zniknęła by wraz z kanapkami, ale chętnie wypróbowałabym go w tortilli z krewetkami królewskimi. Myślę, że taka ilość warzyw wspaniale by pasowala z chrupkością mięsa. Mmmm już czuję ten smak!
OdpowiedzUsuńkuchennyblog@gmail.com
na fb Lorcia Ore
Sos Lutenica podałabym z tacos w towarzystwie złocistego kurczaka, ryżu i warzyw. Myślę, że idealnie komponowałby się z tym połączeniem, mimo iż Meksyk i Chorwację dzielą setki kilometrów.
OdpowiedzUsuństronę polubiłam jako: Edyta Grzegorczyk
mail: edzia-1990@o2.pl
może jakieś leczo :)
OdpowiedzUsuńklaudia.sroczynska@gmail.com
Uważam, że sos Lutenica doskonale wzbogaci smak moich klopsików gotowanych na parze: klopsików z marchewka i pietruszką http://straga.blox.pl/2012/04/Klopsiki-na-dwa-sposoby-gotowane-na-parze.html
OdpowiedzUsuńużyłabym Lutenicy do glazurowania pstrąga a następnie wrzuciłabym go na ruszt! Byłby nieziemsko dobry i pikantny a resztę wyjadłabym paluchem ze słoika!
OdpowiedzUsuńgosiaziolkowa@gmail.com
Moim zdaniem ten sos świetnie by pasował do makaronu. Dałabym go tyle, żeby oblepił świeżo ugotowany makaron i gotowe pyszne danie na letni obiad. Mmmm, ach, można pomarzyć...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
pinkcake()gazeta.pl
(na F jako Gosia K-D)
Ja nie będę wymyślać -podałabym go w bograczu z pajdą swojskiego chleba na zakwasie posmarowanym domowym smalcusiem.Myślę że to danie z tym sosem uzupełniłoby wszystko. Mój mail-dana 181@buziaczek.pl
OdpowiedzUsuńJa ten super sos podałabym z dietetycznymi krakersami serowo-otrębowymi :)A także na pewno zabrałabym go na grilla. Myślę, że idealnie pasowałby do grillowanych chickenburgerów, faszerowanych pieczarek i grillowanych grzanek z żółtym serem i pomidorkami koktajlowymi:) Ślinka mi cieknie na samą myśl:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Mienta
mientablog@yahoo.com
Ostatnio zrobiłam pikantne kuleczki z brązowego ryżu z dodatkiem jajka, ostrego zółtego sera i ostrej papryki.Kuleczki obtoczyłam w otrębach i zapiekłam. Ten sos były do nich w sam raz.
OdpowiedzUsuńaroniawiemcojem@gmail.com
Myślę, że ciekawym pomysłem byłoby zastosowanie sosu Lutenica do KARKÓWKI GRILLOWANEJ.
OdpowiedzUsuńPokrojoną w plastry karkówkę marynujemy w sosie Lutenica dzień wcześniej. Na każdy kawałek używamy jednej łyżki Lutenicy. Tak skruszałą karkówkę pieczemy na drugi dzień na grillu i podajemy z miksem sałat.
Zawarte w bułgarskimj sosie warzywa i zioła zapewniłyby oryginalny smak karkówce oraz wykwintność całemu daniu.
Smacznego.
E-mail: miraga@interia.eu
Polubione na FB i udostępniony post na Tablicy - Agnieszka B.
moim zdaniem sos najlepiej nadaje sie do potraw grilowych chetnie polałabym nim białe kiełbaski lub pikantne skrzydełka i udka.
OdpowiedzUsuńNastka:)
e-mail: anastazja27072011@wp.pl
Ja wykorzystałabym sos Lutenica do moich ulubionych tortilek. Oto przepis na Lutenicotortilki
OdpowiedzUsuńCiasto:
3 szklanki mąki kukurydzianej
2 szklanki przegotowanej letniej wody
5 łyżeczek oliwy
pół łyżeczki soli
Nadzienie:
450 g mielonego mięsa
sos Lutenica
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
szczypta chili
łyżka oliwy
sól
Podane składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i tworzymy kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godz.
Kroimy cebule i smażymy na oliwie, dodajemy roztarty czosnek, mięso i sos Lutenica. Przyprawiamy solą i chili. Dodajemy kukurydze i fasole i wszystko dusimy. Z cista formujemy placki. Smażymy je bez tłuszczu, gdyż dodaliśmy do ciasta oliwę. Między 2 placki nakładamy farsz. Gotowe tortilki możemy polać ketczupem, majonezem lub musztardą jak kto woli albo sosem Lutenica (w zależności jaką ma konsystencję bo tego jeszcze nie wiem :)
myszka1212@onet.eu
post udostępniony
Sos Lutenica wykorzystałabym również do wyśmienitych medalionów, które często robię. Na 3 medaliony potrzebujemy:
OdpowiedzUsuń300g schabu bez kości
6 plastrów szynki
6 plastrów żółtego sera
czerwona papryka
sos Lutenica
śmietana 30-proc
szklanka bulionu
sól, pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki
Na panierkę:
mąka
jajko
bułka tarta
Umyte mięso osuszamy i kroimy na 3 części. Rozbijamy tłuczkiem przez woreczek foliowy. Osypujemy pieprzem i solą i panierujemy w mące, rozkłóconym jajku i bułce. Smażymy kotleciki na patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Przekładamy kotlety do głębokiego naczynia i układamy na nich pokrojoną w plastry paprykę i po 2 plastry szybki i sera. Polewamy bulionem, dodajemy sos Lutenica i wlewamy śmietanę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, delikatnie mieszamy aż ser się roztopi i sos zgęstnieje. Medaliony podajemy udekorowane natką pietruszki najlepiej smakują z ryżem albo makaronem.
myszka1212@onet.eu
post udostępniony
Kilka dni temu zrobiłam tort naleśnikowy z samymi warzywami na ostro. Mój Mąż zażyczył sobie, abym następnym razem dodała grillowanego kurczaka. Pomyślałam, że drób i naleśniki doskonale by się komponowały z sosem Lutenica. Dlatego też sosu Lutenica użyłabym najpierw do przygotowania takiego toru.
OdpowiedzUsuńPotrzebować będziemy:
Na naleśniki:
2 szklanki mleka
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
2 piersi z kurczaka
1 małą cukinię
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki chili
sól
świeżo mielony pieprz
ser żółty
szczypiorek
oraz słoiczek sosu Lutenica
Do mleka dodajemy jajka, olej oraz mąkę pszenną, dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub mleka. Na rozgrzanej patelni smażymy z obu stron na rumiano cienkie naleśniki (około 8-10 sztuk).
Pierś z kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, chili i świeżo zmielonym pieprzem. Grillujemy około 10 minut z każdej strony. Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy ze wszystkich stron na rumiano. Na żaroodpornym talerzu kładziemy naleśnika, smarujemy sosem Lutenica, posypujemy pokrojoną w cieniutkie paseczki grillowaną piersią z kurczaka i cukinią, a także startym na grubych oczkach żółtym serem. Przykrywamy
kolejnym naleśnikiem i czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym szczypiorkiem. Smacznego :)
Pozdrawiam,
Bernadetta
24bernadetta.p@wp.pl
Z Lutenicą przygotowałabym również zapiekaną cukinię z kaszą jaglaną. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodałabym startą na grubych oczkach marchewkę, jedno jajko, pokrojoną w półksiężyce białą część pora, trohę podduszonych na klarowanym maśle pieczarek oraz obrane ze skórki i bardzo drobno posiekane pomidory i odrobinę słodkiej śmietany. Doprawiłabym je solą i pieprzem oraz papryką w proszku. Cukinie przekroiłabym wzdłuż na 2 części, wydrążyła miąższ, posmarowała ostrym sosem Lutenica i nadziała
OdpowiedzUsuńjaglanym farszem. Posypałabym odrobiną sera żółtego i zapiekała około 35 minut w 180 stopniach. A Mężowi przygotowałabym taką samą, tylko z dodatkiem mięsa mielonego, bo On należy raczej do mięsożerców :D
Pozdrawiam,
BernadettaP
24bernadetta.p@wp.pl
A ja zaproponuję coś co robimy w domu często (co prawda nie z Lutenicą, bo nie miałam jej jeszcze okazji wypróbować, ale myślę, że sprawdziłaby się idealnie!). Pyszny, puszysty chlebek na drożdżach, z dodatkiem czosnku i sosu pomidorowego, w tym przypadku Lutnicy ;)Pachnie nieziemsko, a jak smakuje!
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam!
Składniki:
3 szklanki mąki
Szklanka ciepłego mleka
2 łyżki cukru
Łyżeczka soli
20g drożdży
2 łyżki roztopionego masła
3 łyżki Lutnicy
2 ząbki czosnku
Łyżeczka suszonych ziół- bazylia, oregano…
W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, czosnek, zioła, sól, rozczyn zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Do jednej dodajemy Lutenicę. Przykrywamy ściereczkami obie miski i odstawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wałkujemy oba ciasta na prostokąt, układamy jeden na drugim i zwijamy jak roladę. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 40 minut by ciasto odpoczęło.
Pieczemy w 180st około 40-50 minut.
Chlebek po przekrojeniu wygląda ślicznie! Ma czerwoną spiralkę i piękny kolor. A do tego pachnie wręcz rewelacyjnie! Zioła, czosnek, pomidory… można poczuć się jak w słonecznej Bułgarii ;)
milsu@onet.eu
Może kucharz ze mnie nijaki,
OdpowiedzUsuńmoże kiepsko łączę smaki,
ale od sosu Lutenica,
dostaję kompletnego bzika!
Mężczyźni fantazje kuchenne wolą,
dlatego zaproponuję spaghetti Lutenica
z cukinią i gorgonzolą! :)
olszon2706@wp.pl
udostępniłem post
Lutenica idealnie pasowałaby do mojej pizzy którą przygotowałam na bazie podobnego sosu. Musze powiedzieć że, ketchupy muszą się chować do pizzy. Grillowane warzywa w sosach to jest poezja, i każdego zachęcam do ich wypróbowania, podaje linka do mojej pizzy
OdpowiedzUsuńPizza z krewetkami, rukolą i nagietkiem
1,5 szklanki mąki pszennej
2dkg drożdzy
5 łyżek mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżki śmietany gęstej kwaśnej lub jogurtu
1 łyżka oleju
1 żółtko
15 dkg krewetek
garść rukoli
10 dkg salami
1 opakowanie ser mozzarella duża kulka
½ opakowania mozzarella małe kulki
10 pomidorków koktajlowych
5 oliwek czarnych
5 oliwek zielonych
2 papryki grillowane
5 pieczarek
1 mała cebula
Sól
Pieprz
Oreagano
Bazylia suszona
1 ząbek czosnku
Olej
½ szklanki pasty paprykowo-pomidorowej gotowej
Przygotowanie:
Mąkę wsypuję do malaksera, dodaję olej, żółtko, śmietanę, sól
Mleko delikatnie podgrzewam, dodaję drożdże+cukier i odstawiam do wygarowania.
Wygarowane drożdże dodaję do mąki i reszty składników, zamykam malakser i miksuję tak długo aż ciasto odchodzi od ścian miski.
Wyciągam, podsypuję blat mąką, robię kulę, rozpłaszczam ją i wałkuję okrąg większy od blaszki. Nakładam na blachę, robię rant i nakładam ulubiony farsz.
Ciasto podpiekamy około 5 minut
Następnie wykładam na podpieczone ciasto, pastę pomidorową do której dodaje ketchup i rozsmarowuje ją, na to ser mozzarella, dużą kulkę kroję na plastry, Małe kulki przekrawam na pół. Na to plastry salami i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczarki kroje na plastry, razem z cebulką i podsmażam na patelni. Doprawiam solą. pieprzem i wykładam na pizze. Wkładam pizze do piekarnika na kolejne 10 minut żeby ser się rozpuścił. Krewetki bejcuje w oleju 2 łyżki, sól, pieprz, oregano suszone i bazylia, sprasowany ząbek czosnku. Smażę je na patelni około 3 minuty. Na podpieczoną pizze z serem wykładam Rukolę, pokroje oliwki, pokrojoną paprykę, oraz krewetki podsmażone. Posypuję płatkami nagietka.
http://wesolakuchnia.blogspot.com/2012/06/pizza-z-krewetkami-rukola-i-nagietkiem.html
mysza75@poczta.fm
udostępniony post jako magdalena k
Szaszłyki z grillowanej polenty
OdpowiedzUsuńKolejna moja propozycja, zrobiłam szaszłyki z grillowanej polenty i idealnie pasowałby do niech sos lutenica. Pierwszy raz jadłam to to danie i grillowane warzywa w sosie idealnie nadałyby mu smak.
150 g kaszy kukurydzianej
600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
łyżka masła
25 g sera cheddar albo innego
2 łyżki świeżych liści bazylii
łyżka świeżego oregano
sól i pieprz do smaku
1 cukinia
9 pomidorków koktajlowych
Kilka oliwek czarnych
1 plaster sera żółtego
1 pomidor duży
1 jajko
Listki Bazyli zielonej i czerwonej
Kwiatki nagietka
sos Lutenica
Bulion zagotowujemy i wsypujemy po 1łyżce kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut cały czas mieszając. Uważać żeby się nie przypaliło. Dodajemy łyżkę masła i ser i dalej mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną bazylie i oregano, sól i pieprz do smaku. Wylewamy do płaskiego naczynia, wyłożonego folią aluminiową, i odstawiamy na około 1-2 h. Następnie kroimy na kostki i grillujemy. Cukinie kroimy na plastry 1 cm i też grillujemy solimy je i pieprzymy. Na patyczki nabijamy kawałki polenty, cukinii i pomidorki koktajlowe. Z pomidorków koktajlowych robimy pszczółki, głowy z oliwek, oczy z sera żółtego. Z jajka i dużego pomidora robimy muchomora. Na talerz wykładamy sos na to szaszłyki dekorujemy pszczółkami, muchomorem i listkami bazylii i kwiatkami nagietka.
Przepis na blogu polecam
http://wesolakuchnia.blogspot.com/2012/07/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none.html
mysza75@poczta.fm
na fb Magdalena kaczmarek
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚródziemnomorskie tartaletki warzywne zafascynowały mnie :)
OdpowiedzUsuńcukinia - 200 gramów
masło - 150 gramów
bakłażan - 300 gramów
żółtko - 2 szt.
czosnek - 4 ząbki
Sól - 1 szczypta
pieprz - do smaku - 1 szczypta
Pomidory pelatti - 1 puszka 250 g
pietruszka 2 łyżeczki suszona
Papryka czerwona - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 50 ml
bazylia 2 łyżeczki suszona
oregano 2 łyżeczki
mąka pszenna - 500 gramów
Śródziemnomorskie tarteletki warzywne - sposób przygotowania:
Wysypałam mąkę do misy oraz sól, zrobiłam wgłębienie do którego wlałam żółtka oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko wyrobiłam ciasto, a następnie włozyłam do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowałam na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie ułożyłam ciasto. Nakłam widelcem. Piekłam na złoto przez 20 minut
Bakłażan pokroiłam w plastry i moczyłam przez 30 minut w osolonej zimnej wodzie. Osuszyłam. Następnie na oliwie z oliwek bakłażana pokrojonego w kostkę podsmażyłam. Po 10 minutach dojadłam pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, pomidory oraz plasterki czosnku.
Dla zwiększenia aromatu dodałam Pietruszka Czosnek Bazylia , oregano- 2 sztuka dodałam sól i pieprz wymieszałam wszystko to dopiero smak polecam wszystkim wyłożyłam farsz do tarta lerek i podawałam do jedzenia.
Nie miałam Lutenicy a ona idealnie pasowała by do mojego dania sos jest znakomity :)
Przepis na moim blogu dzisiaj zrobiłam do konkursu :) http://rozowakuchnia.blox.pl/2012/07/Tartaletki-warzywne-kuchnia-srodziemnomorska.html
reksio740@wp.pl
Duszony filet z kurczaka
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- pierś z kurczaka podwójna
-pieczarki
-mała cebula
-mała papryka czerwona
-ostra papryka
-suszona papryczka chili (w wersji na ostro)
-curry/przyprawa do drobiu
-sól
-woda lub wywar z kostki
Kurczaka kroimy w kostkę posypujemy papryką i curry (w wersji na ostro nie żałujemy możemy dołożyć pieprz cayenne). Jeżeli macie czas odstawcie na chwilę by się przejadło.Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka a paprykę w kostkę. Pieczarki i cebulkę podsmażamy na maśle. Na suchej rozgrzanej teflonowej patelni obsmażyć kurczaka z obu stron. Podlać wodą, wrzucić podsmażone pieczarki z cebulą i paprykę oraz dodać swoje ulubione przyprawy. Dusimy pod przykryciem 10-15 min, dolewamy trochę wody i dusimy jeszcze chwilkę. Gdy chcemy mieć mniej sosu odparowujemy na chwilę przed podaniem.
Lutenicy nie miałam, ale gdybym miała dodałabym do porcji męża.
mail zakreconakuchnia@wp.pl
UsuńA może masz ochotę pochrupać ciasteczka z lutenicą? Takie ze szczypiorkiem i orzechami? No skuś się, nie pożałujesz!
OdpowiedzUsuńSkładniki:
szklanka mąki
80 g masła
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
1/3 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
mały pęczek szczypiorku (ewentualnie pietruszki)
6-8 łyżek ostrej Lutenicy
2 łyżki maku lub sezamu
1. Zmielić orzechy niezbyt drobno.
2. W misce zmieszać mąkę, sól, proszek, pieprz, cukier i orzechy. Dodać miękkie masło i wymieszać mikserem. Powinniśmy otrzymać a la kruszonkę.
3. Szczypiorek umyć, osuszyć ściereczką i poszatkować.
4. Wrzucić szczypiorek do kruszonki, wymieszać.
5. Dodawać po łyżeczce Lutenicę, zagniatając ciasto. Powinno być elastyczne ale nie klejące.
6. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Rozsmarować na jego powierzchni odrobinę Lutenicy i posypać makiem/sezamem.
7. Wyciąć foremkami ciasteczka. Można też pokroić je nożem lub radełkiem, np na romby.
8. Piec w temp 200st aż nabiorą ładnego koloru.
Smacznego!
milsu@onet.eu
Sosik jadłabym na zimno z paluszkami czosnkowymi:)
OdpowiedzUsuńanna-mienko@wp.pl
UsuńOstatnio zakochałam się w różnorodnych szaszłykach bo mamy przecież sezon grillowy:) Ten sosik wykorzystałabym chętnie do moich ulubionych szaszłyków z awokado i krewetek. Jestem pewna, że takie urozmaicenie, nadałoby im niepowtarzalnego charakteru:)
OdpowiedzUsuńJud7@op.pl
A ja bym o Lutenica wykorzystała w moim letnim leczo , ktore jet niezwykłe, bo nie gotowane a grillowane warzywa przez krótką chwilę duzimy w tym wypadku w sosie Lutenica.
OdpowiedzUsuńWarzywa typu:
cukinia, marchew, papryki - wszystkie trzy kolory, cebulę zwykłą i czerwoną, czosnek, bakłażan i pomidorki cherry - wcześniej marynuję krótko w oliwie z rozmarynem i tymiankiem i grilluję, następnie przekładam do rondla, dodaję sól, pieprz i lutenicę chwilę podduszę i podaję - warzywa są chrupiące i przepyszne;)
mojetworyprzetwory@op.pl
1 plaster schabu
OdpowiedzUsuń- sól morska do smaku
- 2 łyżeczki sosu Lutenica ostra grubo mielona Premium Rosa
(sos na bazie pieczonej czerwonej papryki 48%, pomidorów 25%, bakłażanów 8%, oraz cebuli, ostrej papryczki, natki pietruszki i czosnku)
Plaster schabu rozbić delikatnie tłuczkiem, doprawić solą, posmarować z obu stron sosem Lutenica i grillować na patelni bez dodatku tłuszczu. Podawać z ziemniakami i mizerią.
Sos nadał mięsu, aromatu i pysznego smaku, nie potrzeba go przyprawiać niczym więcej. Polecam zainteresować się tym sosem.
karwals@interia.pl
Eliza
OdpowiedzUsuńTortilla z sosem Lutenica
Placki:
3 szkl mąki kukurydzianej,
1 łyżka oleju,
3 szczypty soli
woda letnia
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dodać tyle wody, aby ciasto nie kleiło się do rąk, i nie było zbyt twarde . Następnie dzielimy je na mniejsze porcyjki i cienko rozwałkowujemy. Placki smażymy na suchej patelni.
Nadzienie:
1 pierś z kurczaka
1 pomidor
1 ogórek
koperek
rzodkiewka
kukurydza
kapusta pekińska sól, pieprz ,olej
Piersi kroimy na grubsze kostki,posypujemy solą,pieprzem i podsmażamy na złoty kolor.
Po skrojeniu pomidora ,ogórka ,kapusty,dodajemy koperek ,kukurydzę rzodkiewkę i upieczoną pierś,wszystko mieszamy.Warzywa niczym nie przyprawiamy gdyż po zawinięciu w placki polewamy sosem Lutenica .
eliza.olszewska@gmail.com
Barbara
OdpowiedzUsuńA ja podałabym ją do smażonych kiufteta.
Można je zrobić z jagnięciny, cielęciny, wieprzowiny lub baraniny ewentualnie z mieszanki wieprzowiny z którymś z pozostałych gatunków.
Składniki:
500g mielonego mięsa j.w.
125g białego chleba lub bułki
0,5 szklanki mleka
1 cebula
1 jajko
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu, pół pęczka natki pietruszki, sól
maka do panierowania
olej do smażenia
Chleb lub bułkę namoczyć w mleku. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki.
Do mielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę i natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić aby odstawała od rąk. W miarę potrzeby dodać trochę mleka. Formować z mięsa małe kulki, obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
barbara.waleska@gmail.com
A ja lutenicę podałabym razem ze smażonymi skrzydełkami w cieście naleśnikowym.Małe kawałeczki takiego skrzydełka zanurzone w takim sosiku...mniam po prostu pycha :) a i jeszcze uważam że świetnie smakowałaby z karkówką duszoną w miodzie.Połączenie słodkiego smaku karkówki i ostrego lutenicy dałoby na pewno ciekawy i bardzo dobry smak :)
OdpowiedzUsuńmargolcia100@onet.eu
Czy ten konkurs to będzie tak w nieskończoność przedłużany o kilka dni??!!
OdpowiedzUsuńLutenice wykorzystałabym również do placuszków, które robię w okresie letnim. Są bardzo smaczne i zdrowe. Potrzebne będą:
OdpowiedzUsuń4 ziemniaki
25 sztuk młodych pokrzyw
1 cukinia
1 duża cebuli
2 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki słodkiej papryki
pieprz
sól
olej do smażenia
Lutenica
Obrane ziemniaki, cukinię, cebulę i czosnek trzemy na tarce. Umyte czubki pokrzyw siekamy i dodajemy do warzyw. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę niewielką ilość pieprzu, soli i słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki, aż się zarumienią. Podajemy z sosem Lutenica. Palce lizać Polecam ;)
myszka1212@onet.eu
Czekamy na wyniczki :)) Przyjemnego dnia <3 :))
OdpowiedzUsuńkto wygrał :)
OdpowiedzUsuńTeż zaglądam codziennie i nic :(
Usuń