Pisałam o tym Tutaj.Wcześniej był to zestaw szpinaków.Tym razem są to filety z ryb.
Filety rybne są częściej kupowane i spożywane niż całe ryby, ponieważ nie każdy ma czas i umiejętności by odpowiednio je oczyścić. W zależności od gatunku ryby, z której pochodzą, różnią się cechami organoleptycznymi (smakiem, zapachem, wyglądem i konsystencją). Mogą być tłuste, chude, wodniste. Na rynku można kupić świeże i mrożone filety. Mrożone zawierają dużo glazury, dlatego przed obróbką kulinarną należy je rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Z filetów rybnych można przyrządzać różne potrawy: gotowane, duszone, pieczone i zapiekane, grillowane, smażone (w panierce lub bez). Mogą być dodatkiem lub głównym daniem. Filety rybne zazwyczaj są doprawiane koperkiem, tymiankiem, bazylią lub sokiem z cytryny. Goździki i ostra papryka wyostrzą łagodny zwykle smak ryb.
Dzięki uprzejmości firmy Frosta mam mozliwość przetestować:
- filety z dorsza
- filety z mintaja
- filety z morszczuka
Już nie mogę doczekać się aż przygotujemy przepyszną rybkę.Przepisy potraw z wykorzystaniem tyvch filetów będziecie mogli nie bawem znaleźć na moim blogu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.