Składniki:
- 4 filety z dorsza
- przyprawa do ryb
- mrożona marchewka w kostce
- vegeta
- pieprz
- sól
- olej
- jajko
- bułka tarta
- mąka
Przygotowanie:
4 filety z Dorsza wykładamy na oddzielne naczynie
Po rozmrożeniu ryby przyprawiamy ją przyprawą do ryb i odstawiamy na chwilę tak aby ryba przeszła dobrze przyprawą. Do nie wielkiego garnka wsypujemy zamrożoną marchewkę w kostce,zalewamy wodą tak aby delikatnie pokrywała całość ( nie można przesadzić z wodą, ponieważ z marchewki zrobi nam się paćka ). Do wody wsypujemy 2 łyżeczki vegety i czekamy aż się zagotuje,od czasu do czasu mieszając.
Przyprawione filety z dorsza moczymy w jajku i bułce tartej , po czym smażymy je na patelni do uzyskania złotego koloru. Gdy nasza marchewka się zagotuje wsypujemy do niej 3 łyżeczki pieprzu. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy " zatrzepke " z mąki i wody.Dolewamy ją do marchewki aby dobrze zgęstniała.Gotujemy jeszcze przez chwilę i ewentualnie doprawiamy do smaku. Wszystko nakładamy na tależ.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.