Składniki:
- 8 szklanek mąki
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki oleju
- szczypta soli
- 3 szklanki wody gazowanej ( najlepiej Nałęczowianki,musi być mocno gazowana)
- paczka drożdży
Przygotowanie:
3 szklanki wody,cukier,olej i drożdże mieszamy w garnku i podgrzewamy.Grzejemy do momentu aż będzie dobrze ciepłe lecz nie gorące,cały czas mieszając.Po podgrzaniu otrzymaną masę dodajemy do maki i mieszamy aby otrzymać ciasto.Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby nam dobrze wyrosło.
Gdy ciasto urośnie,kroimy je delikatnie na porcje,wałkujemy i szklanką wycinamy kółka.Farsz jest wedle naszego uznania.Może to być marmolada,czekolada lub budyń.W zależności na co mamy ochotę. Ciasto zwijamy w kulkę i odstawiamy na chwilę alby lekko urosło.Smażymy na głębokim oleju do uzyskania lekko brązowego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia. Po chwili możemy zajadać się przepysznymi pączuszkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.