czwartek, 7 marca 2013

Zawitała u mnie Fabryka Zdrowia

W poniedziałek dotarła do mnie długo wyczekiwana przesyłka.Od firmy Oleofarm Fabryka Zdrowia dotarł do mnie fantastyczny zestaw olejów,które z wielką przyjemnością przetestuje.To dla mnie wielka okazja aby móc stworzyć nowe dania z użyciem bardzo zdrowych produktów.

Do testów otrzymałam:

Olej Lniany LenVitol powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno i może być stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci.

Olej z pestek dyni otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowanych na zimno. Doskonale nadaje się również do przyrządzania deserów.

Olej arachidowy powstaje ze starannie wyselekcjonowanych orzeszków ziemnych metodą tłoczenia na zimno. Jego delikatna orzechowa nuta oraz słodkawy posmak czynią z niego idealny dodatek do sałatek, surówek, sosów, gotowanych jarzyn, deserów owocowych, lodowych, śmietankowych czy czekoladowych. Nadaje się doskonale do polewania ryżu z owocami, budyniu, naleśników, racuchów, ciast drożdżowych czy keksów. Można go używać do wszelkiego rodzaju potraw na zimno.

Olej rzepakowy powstaje z wyselekcjonowanych odmian rzepaku metodą tłoczenia na zimno. Dzięki temu posiada delikatny aromat i wyrazisty, lekko ziołowy smak, które sprawiają, iż jest doskonałym dodatkiem do surówek z kiszonej kapusty, sałatek greckich, dipów, sosów i past.


Już niebawem na moim blogu pojawią się przepisy z użyciem wyżej wymienionych olejów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.